ak-celtec-uvodni
Ochrana osobních informací - můžeme tedy natáčet?

V roce 2013 jsme se Úřadu na ochranu osobních údajů konkrétně zeptali na právo u kamer do auta. UOOU nás odkázal na aktuální stanovisko, také z roku 2013, podle kterého natáčet lze, ale za určitých podmínek, především, půjde-li o ochranu vlastního majetku a pořizování záznamu neomezí soukromí ostatních osob, (přístup očividně pramenící z problematiky statických kamer).

Rozbor Magicam HD Solutions, který vychází ze stanoviska UOOU z roku 2006, se vyjadřuje precizněji:

"Podle ustanovení § 5 odst. 2 písm. e) zákona o ochraně osobních údajů mohou být osobní údaje zpracovávány bez souhlasu subjektu údajů, pokud je to nezbytné pro ochranu práv a právem chráněných zájmů správce, příjemce nebo jiné dotčené osoby." ... "Oprávněnými příjemci záznamu v případě incidentu tak bude zejména Policie České republiky, případně pojišťovna nebo soud. Lze tedy konstatovat, že běžné použití černé skříňky pro ochranu práv řidiče, je v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů."

Doporučuje registraci subjektu u UOOU pro účely pozdějšího prokazování u soudu, u té se ale v souvislosti s autokamerami UOOU opakovaně vyjádřil, že je zbytečná.

ak-paragraf-modry-150

Z rozhovoru Idnes.cz s právníkem vybíráme:

  • natáčení jen těch situací, které majitel záznamového zařízení považuje za nebezpečné, je zcela v souladu s právem
  • dlouhodobé pořizování záznamu ostatních řidičů za běžného provozu není vnímáno pozitivně vzhledem k možnému zásahu do soukromí
  • soud pravděpodobně přijme jako důkaz záznam, který byl pořízený z toho důvodu, že se řidič cítil ohrožen
  • protistrana může považovat pořízení záznamu za narušování vlastních práv a podniknout protiakci
  • rozhodnutí vždy záleží na konkrétním soudu

UOOU a kamery

Další vyjádření Ústavu na ochranu osobních údajů se týká kamer, umístěných na bezpilotních letadlech. V podstatě tak pokrývá stejnou problematiku, jako běžný záznam kamer v autě. V těžko stravitelném textu UOOU sděluje, že:

  • lze připustit monitorování veřejných prostor, přístupných bez omezení
  • nelze pořizovat záběry ryze soukromých aktivit zejména v rámci obydlí a přilehlých prostor
  • lze pořizovat záznam za účelem ochrany vlastního majetku
  • správce záznamů by se měl registrovat na UOOU (když jsme se o to pokusili, UOOU ovšem odmítl v případě autokamery odpovědnost)

Kompletní text vyjádření najdete zde.

Jaký je postoj Úřadu na ochranu osobních informací?

V rozhovoru s JUDr. Zuzanou Svrčkovou, uveřejněném na blogu Blackvue, bylo uvedeno:

Při posuzování tohoto problému se názory a komentáře jednotlivých právníků liší. V zákoně je totiž stanoveno, že smíte volně používat kameru jen v případě, že se obraz nikam neukládá. To však není případ kamer do auta, které pořizujeme primárně za účelem ukládání potenciálního důkazního materiálu. Podle těchto právníků je vše nejprve nutné oznámit Úřadu pro ochranu osobních údajů, který vše posoudí a vydá vám příslušné povolení.

Úřadu na ochranu osobních informací jsme proto zaslali dotaz, jak lze získat povolení pro využívání autokamery. Odpověď byla překvapující - úřad nemůže na základě zákona o ochraně osobních informací takové povolení vydat, naopak upozorňuje, že dle občanského zákoníku může její používání porušením §12 občanského zákoníku. Detailní vyjádření najdete zde.

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-44
ak-celtec-banner

lamax




ak-truecam-230-bila

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte s podmínkami používání souborů cookie. Zobrazit více informací.
Rozumím
x